Εκρηξη τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό τον Μάιο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Μεγάλη αύξηση της κίνησης από το εξωτερικό τον Μάϊο καταγράφουν οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, προδιαγράφοντας, σε μεγάλο βαθμό, τα μπεστ σέλερ του φετινού καλοκαιριού.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας τα οποία διαχειρίζεται από πέρυσι η Fraport Greece και αποτυπώνουν τις τάσεις ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές.

Σημαντική άνοδο, ταυτόχρονα, καταγράφει και η επιβατική κίνηση στα δρομολόγια εσωτερικού με εξαίρεση τη Ρόδο και τα Χανιά. Παράγοντες της αγοράς συνδέουν τη μείωση επιβατών εσωτερικού στους δύο συγκεκριμένους προορισμούς με την απόφαση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να διακόψει τα δρομολόγια εσωτερικού προς αυτούς.

Τα στοιχεία επιβατικής κίνησης εξωτερικού δείχνουν πως οι περισσότεροι από τους κύριους προορισμούς της χώρας κατέγραψαν άνοδο άνω του 20%.

Εκρηκτική ήταν το Μάϊο η αύξηση ζήτησης για τη Μύκονο η οποία κατέγραψε άνοδο επιβατών εξωτερικού 42%. Ακολούθησαν η Κως (+36,2%), η Κεφαλονιά(+35,2%) και η Σαντορίνη (+30,9%). Σε υψηλούς ρυθμούς κινήθηκε η άνοδος επιβατών εξωτερικού και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσ/νίκης (+22,1%), τη Ρόδο (23,9%), την Κέρκυρα (+24,7%), τη Ζάκυνθο (+23,4%) και τα Χανιά(+18,6%).

Τους περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό (πάντα μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece) υποδέχθηκε το Μάϊο η Ρόδος (563.766 ταξιδιώτες). Ακολούθησε η αεροπορική «πύλη» της Κεντρικής Μακεδονίας, Θε/νίκη με 416.073 επισκέπτες.

Κως, Κέρκυρα και Χανιά μονομάχησαν για την τρίτη θέση στην κατάταξη των αφίξεων εξωτερικού. Τη μάχη κέρδισε το Μάϊο η Κέρκυρα η οποία υποδέχθηκε 326.797 επιβάτες εξωτερικού. Ακολούθησαν τα Χανιά με 305.303 ταξιδιώτες, ενώ η Κως υποδέχθηκε 290.105 επισκέπτες από το εξωτερικό. Σαντορίνη και Μύκονος εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία στις αγορές του κόσμου καθώς το Μάϊο υποδέχθηκαν 114.970 και 72.655 ξένους επισκέπτες αντίστοιχα.

Τα δρομολόγια εσωτερικού

Διαφοροποιημένη είναι η εικόνα επιβατικής κίνησης εσωτερικού στα ίδια δρομολόγια. Αποτέλεσμα και των ανακατατάξεων που καταγράφονται στην εγχώρια αγορά δρομολογίων εσωτερικού, καθώς ενισχύουν την παρουσία τους παίκτες όπως η SkyExpress, η Ellinair, η Volotea.

Τη μεγαλύτερη άνοδο επιβατικής κίνησης εσωτερικού το Μάϊο (πάντα μεταξύ των βασικών αεροδρομίων της Fraport Greece) κατέγραψε η Κεφαλονιά (+38,5%) ενώ ακολούθησαν Κως (+31,6%), Μύκονος (+20%), Σαντορίνη (+18,4%) και Ζάκυνθος (+10,5%).

Στους δύο προορισμούς που κατέγραψαν μείωση επιβατών εσωτερικού το Μάϊο η πτώση ήταν της τάξης του 6,5% στη Ρόδο και 3,6% στα Χανιά. Από την εξέλιξη εμφανίζονται να επωφελούνται τα Χανιά, καθώς το συγκεκριμένο μήνα προσπέρασαν σε κίνηση εσωτερικού τη Ρόδο (68.788 επιβάτες τα Χανιά έναντι 68.386 ταξιδιώτες η Ρόδος).

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ