Εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής η συμφωνία Ελλάδας – EBRD

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπέρ της κύρωσης τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Σήμερα η ελληνική οικονομία έχει σαφή στόχο, έναν οδικό χάρτη επιστροφής στην ανάπτυξη» ανέφερε στη τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης.

«Την, ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ολοκλήρωση μέχρι τέλος του χρόνου της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή με ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο και ενεργοποίηση των υπαρχόντων εργαλείων σε ανάπτυξη μέσα στο 2016» υπογράμμισε.

«Η συμφωνία ενεργοποιεί την έναρξη της δραστηριότητας της Τράπεζας στην Ελλάδα και μέσω αυτής η χώρα μας αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έως το 2020», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης.

Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και έργων υποδομών μέσω χαμηλότοκων ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και συμμετοχών σε μετοχικό κεφάλαιο, είτε απευθείας είτε μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, το 2015 η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ, το 2016 300 εκατ. ευρώ και από το 2017 έως το 2020 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή της συμφωνίας θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% ετησίως, τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας και την είσπραξη 650 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα σε ετήσια βάση.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Ελλάδα, η οποία είναι βασικός εταίρος της Τράπεζας από το 1990, να γίνει και «αποδέκτρια χώρα» και να μπορεί για πρώτη φορά να χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να επιτύχει την αναθέρμανση της διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών στις χώρες αυτές.

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την κύρωση της συμφωνίας ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, που ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με ταχύτερους ρυθμούς.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «μεγάλη καθυστέρηση» στην κύρωση της συμφωνίας.

Κατά της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ βουλευτής Αχαϊας Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα αποτελεί «εργαλείο το οποίο διευκολύνει με κάθε τρόπο την δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των πολυεθνικών και στρέφεται εις βάρος των λαών».

Για «γλυκόπικρη γεύση» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού βουλευτής Αθηνών, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. «Το πικρό της υπόθεσης είναι ότι η χώρα μας, για πρώτη φορά, μετά τη συμμετοχή της ως ιδρυτικό μέλος της EBRD, περνάει στο καθεστώς της αποδέκτριας χώρας, όπως έκανε και η Κύπρος το 2014.

Η συμφωνία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και πρέπει να τη στηρίξουμε, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Λάρισας, Βασίλειος Κόκκαλης.

Θετικά αποτίμησε τη συμφωνία ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων βουλευτής Αθηνών Μάριος Γεωργιάδης.  Ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε κατά του συνεχούς δανεισμού και πρότεινε να εξοικονομηθεί από περικοπές των υψηλών συντάξεων το ποσό που πρόκειται να ζητηθεί από την Τράπεζα.

Πηγή: Το Βήμα