Ευρωπαικές επενδύσεις VC Q2 2018: συνεχίζεται η τάση για λιγότερες συμφωνίες αλλά μεγαλύτερα ποσά!

Το Pitchbook ανακοίνωσε τα νεώτερα στοιχεία για τις επενδύσεις VCs στην Ευρώπη οι οποίες έχουν πέσει σε αριθμό στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011! Από την άλλη όμως τα διαθέσιμα κεφάλαια έχουν αγγίξει το ύψος ρεκόρ των 4,8 δισ. ευρώ, τέσσερις φορές τα αντίστοιχα κεφάλαια του 2011.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των deals έχει μειωθεί στα αρχικά στάδια, τα προχωρημένα στάδια επενδύσεων VC έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο ανθεκτικά, με τις μεγαλύτερες επενδύσεις να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό συνολικών συμφωνιών φέτος από ό,τι στα προηγούμενα πέντε έτη. Αυτό έχει ωθήσει το μέσο μέγεθος των συναλλαγών VC προς τα πάνω.

Το Software παραμένει o πιο δημοφιλής τομέας επενδύσεων VCs και η δημοτικότητά του συνεχίζει να αυξάνεται. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσιάστηκαν τρεις νέοι μονόκεροι: Revolut , Taxify και Celonis – όλες εταιρείες λογισμικού αλλά σε διαφορετικά αντικείμενα.

H συμμετοχή των εταιρικών επενδυτικών κεφαλαίων σε Startups παραμένει σταθερή. Από τις αρχές του έτους έχουν δαπανηθεί 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 323 συμφωνίες, με τις συναλλαγές σε ώριμες Startups να ξεπερνούν τα προηγούμενα τρίμηνα.

Η περιοχή της Σκανδιναβίας έχει εδραιωθεί ως ένα ακμάζον οικοσύστημα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, έχοντας δει φέτος αρκετά exit πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Spotify και της iZettle. Η δραστηριότητα VC επιβραδύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με πέρυσι, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο.

Τα Exits είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τα € 10 δισ. για την έκτη συνεχή χρονιά αλλά παρά την πτώση από το 2015 και μετά η πρόβλεψη είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 13 δισ.

Οι δημόσιες εγγραφές πήραν τα πάνω τους, με συνολικά 19 IPOs το 2ο τρίμηνο με συνολικό ποσό 1,6 δισ. Ευρώ. Οι πλειοψηφικές εξαγορές, ωστόσο, παραμένουν ο πιο δημοφιλής τύπος εξόδου, ενώ οι πλήρεις εξαγορές εταιρειών που υποστηρίζονται από VC έχουν δει μια σημαντική μείωση.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν για VCs είναι πιθανόν να ξεπεράσουν το ποσό του 2017, ενώ οι εταίροι έχουν ήδη διαθέσει 4,6 δισ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αυτό συμβαίνει παρά τη διακύμανση του αριθμού των funds, ιδίως μεταξύ των μικρότερων σχημάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία συνεχίζουν να ηγούνται όσον αφορά τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται και τον αριθμό των VCs, αν και η συγκέντρωση κεφαλαίων στη Γερμανία και το Ισραήλ φαίνεται να επιταχύνεται.

Μπορείτε να δείτε όλη την ανάλυση εδώ.

Πηγή: startupper.gr