Σήμερα, 12/10/2016 η έναρξη υποβολής αιτήσεων στα τέσσερα βασικά καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης στην οποία τέθηκαν από την Τετάρτη 5 Οκτώβρίου έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου τα τέσσερα βασικά καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού νόμου (4399/2016).

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους». Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή επενδυτικών προτάσεων σε αυτά ορίζεται η σημερινή, 12 Οκτωβρίου 2016.

Για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2016 και για τα άλλα δύο, «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», στις 28 Απριλίου 2017, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προύπολογισμός. Με τη λήξη του ανωτέρω κύκλου, τα δύο πρώτα καθεστώτα θα επαναπροκηρυχθούν τον Μάρτιο του 2017 και τα δύο επόμενα τον Μάιο του 2017.

Επίσης, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διεύρυνσης των εθνικών μητρώων εξωτερικών αξιολογητών και ελεγκτών, οι οποίοι ανέρχονται στο εξής σε 300 άτομα. Οι εξωτερικοί αξιολογητές και ελεγκτές θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν ταχείες αξιολογήσεις, εντός τριμήνου, για το νέο κύκλο επενδύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Με τη ρύθμιση αυτή αξιοποιείται ουσιαστικά ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο, στο συνολικότερο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, δίνει έμφαση στη δυναμική της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, ενθαρρύνει συνέργιες και δικτυώσεις και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.